Wat mei betreft

Zo, mei is achter de rug. Onze mama’s zijn weer massaal aan het lijnen geslagen na het eten van een overdosis moederdagbonbons, de Songfestivalkoorts is abrupt verdwenen na een teleurstellende elfde plaats voor onze zingende decolletés, Donald Trump toonde zich een klimatennaaier door de stekker uit het Parijse klimaatakkoord te trekken, en Q-Park wist uiteindelijk haar apparatuur weer aan de praat te krijgen na een serie ransomaanvallen, die gezien de gebruikelijke parkeertarieven miljoenen aan omzet gekost moeten hebben.

De maand begon met tragisch nieuws rondom het radioduo Mattie en Wietze. Het stel met de kenmerkende radiohoofden raakte na een jarenlange etherliefde verwikkeld in een vechtscheiding. Aanleiding was, dat Mattie achter de rug van zijn wederhelft om een solocontract bij Qmusic bleek te hebben uitonderhandeld ter waarde van 600.000 euro per jaar en een Tesla. Hij liet een verbouwereerde Wietze met lege handen achter. Van je Mattie moet je het hebben…

Wie ook met lege handen bleef deze maand, was Ajax. Zowel het landskampioenschap als de Europacup gingen nét aan de neus van de Amsterdammers voorbij. Manchester United bleek tijdens de finale van de Europa League een cupmaatje te groot en Feyenoord wist, na de deceptie van de week ervoor tegen Excelsior, op moederdag alsnog de landstitel weg te kapen. Dit tot grote vreugde van uitzinnige Feyenoord fans, die maar liefst 18 jaar op dit moment hadden moeten wachten.

Sportief succes was er deze maand ook voor Tom Dumoulin, die met zijn ijzersterke optreden de Giro d’Italia op zijn naam wist te schrijven. Even dreigde een ongelukkige sanitaire aandrang roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk zette Tom al zijn concurrenten te kakken en won de Italiaanse wielerklassieker met een ruime voorsprong van 31 seconden.

Ook op politiek gebied was het een bewogen maand. Terwijl de rook in Rotterdam langzaam aan het optrekken was na het kampioensfeest, liepen de formatiebesprekingen vast. Groen Links kon op het gebied van migratie geen aansluiting vinden met het motorblok van VVD, CDA en D66 en gooide de hoofddoek in de ring. De daaropvolgende gesprekken met de ChristenUnie boden geen soelaas. Edith Schippers zag het niet meer zitten en liet de formatie varen, met Tjeenk Willink aan het roer als haar opvolger. Het streven is nog steeds om vóór het zomerreces een nieuw kabinet te presenteren. In welk jaar is wijselijk onvermeld gelaten.

Tussen alle politieke verwikkelingen door kondigde Blokker een grote opruiming aan en zette de ketens Intertoys, Leen Bakker, Xenos en Big Bazar in de etalage, tegen elk aannemelijk bod. De moedermaatschappij van de ketens gaat haar pijlen richten op één winkelformule, ‘de nieuwste Blokker’. Je weet wel, van die tenenkrommende reclames met Sarah Jessica Parker. Bovendien worden ook nog eens de honderd meest verliesgevende vestigingen gesloten. In tegenstelling tot de gemiddelde Blokker winkel, krijgt het UWV binnenkort dus wél een hoop aanloop.

Tenslotte was er de gruwelijke aanslag in Manchester na een concert van Ariana Grande. Het populaire tieneridool gaf een optreden in de Manchester Arena, waar een idioot na afloop een spijkerbom tot ontploffing bracht. Er vielen tientallen gewonden en 22 doden te betreuren, waaronder veel kinderen en tieners. Hoe laf en ziek van geest kan een mens zijn?

Het zit erop. De maand waarin Roger Moore op 89-jarige leeftijd overleed en Prins Philip op zijn 95e met pensioen ging, is ten einde. Mei is een gepasseerd station, en we kunnen ons gaan richten op al het moois dat juni ons te bieden heeft.


Deze column is op zaterdag 3 juni 2017 uitgezonden in de Ochtendshow op Nijhoff FM

 

 

 

 

Beoordeel deze column