Kleefomstandigheden

Zo, september is achter de rug. De miljoenennota is als vanouds uitgelekt met het gemak alsof het een pot bruine bonen betrof en de troonrede is volgens traditie op slaapverwekkende wijze voorgedragen door koning Pils. Het mocht de pret allemaal niet drukken, want zoals gebruikelijk stond Prinsjesdag weer volop in het teken van uiterlijk vertoon: Minister Dijsselbloem poseerde gewillig met zijn uit de kloten gegroeide attachékoffertje, Máxima baarde opzien door zich te hullen in het koninklijke douchegordijn, en man man man, wat had Marianne Thieme een achterlijke hoed op. Grote afwezige dit jaar was natuurlijk de gouden koets. Die werd echter al snel in populariteit voorbijgestreefd door het glazen reserverijtuig en zal binnenkort worden omgesmolten om Amalia’s toekomstige zakcentje van 1,5 miljoen euro te kunnen bekostigen. Jaja, het was me het prinsjesdagje wel…

Maar er was ook ander nieuws. Zo verliepen de Paralympische Spelen voor de Nederlandse sporters op rolletjes, maakte Frank Wassenberg iedereen in één klap orgaandonor door de enige trein te missen die dit jaar wél op tijd reed, en liet Rapper Boef zich oppakken door de politie, die daarmee bewees dat ze wel degelijk boeven kunnen vangen in plaats van lullige verkeersboetes uitschrijven. Kortom, het was weer een gevarieerde maand met voor elk wat wils op actualiteitengebied.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het meest aangrijpende nieuwsfeit; het bericht dat de wereld op zijn grondvesten deed schudden en waardoor we massaal op elkaars schouders moesten uithuilen toen we het hoorden: Brad en Angelina zijn uit elkaar! Na een Pitt-ige woordenwisseling heeft het tweetal besloten een punt te zetten achter de merknaam Brangelina en zich te richten op hun solocarrières. Ik slaap er nog steeds bijzonder slecht van, mag u weten.

Maar bovenal stond september natuurlijk in het teken van de ongewoon zomerse temperaturen die alle records deden verpletteren. Waar velen begin van de maand nog peentjes zweetten tijdens een landelijke internetstoring bij KPN, was er enkele dagen later ineens sprake van onverwachte kleefomstandigheden en gutsten er onder het motto ‘Heel Holland Plakt’ complete dode zeeën uit onze poriën. In groten getale trokken we eropuit naar de kust, waarbij we al strandden in kilometerslange files voordat we überhaupt een zandkorrel hadden gezien. Eenmaal ter plekke moesten we ons een weg banen door massa’s Duitsers en andere kwallen, die de kustlijn overspoelden met hun bierbuikdiepe kuilen en jeukende beten. Handdoek aan handdoek lagen we te verkolen aan de vaderlandse stranden en koesterden de laatste straaltjes nazomerzon voordat de herfst definitief zijn intrede zou doen.

Inmiddels zijn de zomerse taferelen voorbij gewaaid en is de meteorologische herfst een feit. Strandtenten zijn weer omgetoverd tot bouwpakketten en de ligstoelen zijn in de mottenballen gezet. Tuincentra hebben zich ontdaan van terraskeukens en gazonbioscopen om plaats te maken voor lichtgevende rendieren en voorraden engelenhaar waar Gerard Joling jaloers op is. Supermarkten hebben hun schappen tot de nok toe gevuld met kruidnoten en chocoladeletters voor dyslectische kindertjes. En niet in de laatste plaats hebben warme bakkers hun oliebollen weer uit het vet gehaald met het oog op de naderende winter.

Het zit erop. September is een gepasseerd station en we kunnen ons gaan richten op al het moois dat oktober ons te bieden heeft.


Deze column is op zaterdag 1 oktober 2016 uitgezonden in de Ochtendshow op Nijhoff FM

Beoordeel deze column