Hoor wie knokt daar kind’ren

Zo, november is achter de rug. Geert Wilders is veroordeeld tot een marrokkaanbetaling van €5000 voor zijn ‘willen we méér of minderheden’ uitspraak, Maurice de Hond koos lange-ijeren voor zijn geld nadat zijn voorstel om de korte-ei en de otje-ou in de ban te doen op landelijk verzet stuitte, en ouderen in Hellevoetsluis pleegden massaal plascontractbreuk door een te lang opgehouden kleine boodschap noodgedwongen via hun broekspijpen in hun orthopedische schoenen te laten lopen.

Het was de maand waarin Donald Trump opzien baarde door zijn opponente Hillary Clinton electoraal te verpletteren, wat hem tegen alle verwachtingen in de eerste vrouwonvriendelijke president van Amerika maakte. Aanhangers van Clinton waren in alle staten, maar konden geen weerstand bieden aan de omhooggevallen vastgoedmagnaat met de huidskleur van een winterwortel. Ondanks wereldwijde terughoudendheid jegens Trump, was Mark Rutte er als de kippen bij om hem telefonisch te feliciteren met zijn zege. Veel indruk maakte hij echter niet; Trump publiceerde een lijst met hoogwaardigheidsbekleders die hij sinds zijn overwinning had gesproken, waarop onze vrijgezelle zomergast jammerlijk ontbrak. Pleur dan maar lekker op, moet Mark gedacht hebben.

Iemand om wie zelfs Trump niet heen kon deze maand, was Sylvana Simons. Mede als gevolg van haar aandeel in de zwarte pieten discussie en het partijstandpunt van DENK om de Coentunnel te hernoemen tot Simonstraverse, werd de kersverse politica-met-een-migratieachtergrond zodanig bedreigd, dat ze permanente beveiliging toegewezen kreeg in de vorm van een voor haar woning geparkeerde denktank. Geert Wilders was not amused door deze plotselinge aandachtsconcurrentie en pleitte onder het motto ‘Eigen beveiliging eerst!’ voor het opheffen van DENK, in de hoop daarmee de voormalige televisiepresentratrice terug in de vergetelheid te sturen. Tevergeefs.

De storm van protest rondom Sylvana was niet de enige bries die deze maand door ons land waaide. Op 20 november was de eerste herfststorm van het jaar een feit en werd de gele codekaart weer uit de voorraadkast van het RIVM getrokken. Bomen lieten zich bij bosjes ontwortelen, dakpannen vlogen door de lucht alsof het graspollen betrof en her en der hoorden we zelfs een Sint door de bomen waaien. Want die begaf zich toen inmiddels alweer ruim een week op vaderlandse dakbodem met zijn al dan niet bontgekleurde gevolg.

Het was zonder twijfel het meest beladen evenement de afgelopen maand; de Sinterklaasintocht in Maassluis. Muzikaal begeleid door een luidkeels “Hoor wie knokt daar kind’ren” zette de Goedheiligman op zaterdag 12 november voet aan wal in de waterstad. Spijtig genoeg werd het kinderfeest overschaduwd door extreme veiligheidsmaatregelen als gevolg van verwachte protesten en confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Gebeugelde kinderen stuitten op detectiepoortjes en dropen teleurgesteld af richting ouderlijk huis. Waar sprake zou moeten zijn van een ongedwongen sfeer, was die nu ronduit sintimiderend te noemen. Hopelijk is het geen voorbode van de teloorgang van een prachtige traditie. Want zeg nu zelf, wat je standpunt in de discussie ook is, dat zou eeuwig zonde zijn toch?

Het zit erop. De maand waarin de Merwedebrug alle dagen gesloten was voor vrachtverkeer omdat hij uit kostenoverweging wordt gerepareerd met viaduct tape, is ten einde. November is een gepasseerd station en we kunnen ons gaan richten op al het moois dat december ons te bieden heeft.


Deze column is op zaterdag 3 december 2016 uitgezonden in de Ochtendshow op Nijhoff FM

Beoordeel deze column