Hard tegen Ard

Zo, januari is achter de rug. De piekdrukte in de sportscholen is weer ten einde, de verkoopcijfers van nicotinepleisters zijn terug op hun oude niveau en Ard van der Steur zit gezellig thuis bij moeder de vrouw te teren op zijn wachtgeld, onder het genot van een kopje koffie met een bonbonnetje.

Uitgerekend in de koude wintermaand was de altijd hete Kim Holland meermaals in het nieuws. Voor haar website maakte een stel perverselingen sekspliciete video-opnames in het naar Kim vernoemde pretpark Walibi Holland. Dit tot grote woede van de directeur, die die ochtend weliswaar had gezegd ‘Laat de bezoekers maar komen’, maar daarmee geenszins had gedoeld op openbare copulatiepraktijken. Niet veel later was de Sint Jozefkerk in Tilburg decor voor een vergelijkbaar filmpje, waarin het gebouw meermaals vóór het zingen werd verlaten en naderhand door de pastoor grondig moest worden schoongeschrobt met een mengsel van wijwater en allesreiniger.

Om wie we evenmin heen konden afgelopen maand, was Donald Trump. De kersverse president van de Verdeelde Staten liet er geen gras over groeien en zette bekrachtigende handtekeningen bij de vleet, die onder andere het omstreden inreisverbod tot gevolg hadden. Dit alles onder het motto ‘America first’; een leus die Trump hoog in het vaandel heeft staan, behalve als het gaat om betalen voor de aanleg van de Mexicaanse muur. En omdat Mexico evenmin van plan is de rekening te betalen, zal de muur naar verluidt worden ingericht als kilometerslange automatiek van waaruit aan weerszijden hamburgers en Mexicano’s zullen worden verkocht om de boel te bekostigen.

Over hamburgers gesproken, ook vleesproducten waren in januari actueel. Of beter gezegd, vegetarische producten met een aan vlees gelieerde naam. Een door de VVD geopperd verbod op deze benamingen voor vegaproducten, ontaardde in grote landelijke hilariteit. Schnitzelgate was geboren en het imago van de VVD liep de zoveelste ferme deuk op in de aanloop naar de verkiezingen in maart. Op de vraag aan Rutte of deze imagoschade mogelijk negatieve effecten heeft op de verkiezingsuitslag, antwoordde hij bezorgd: ‘Ik vlees het ergste.’

Dat die uitslag voor de VVD slecht zal uitpakken, valt inderdaad te verwachten; niet in de laatste plaats omdat Ard van der Steur weer eens in opspraak kwam vanwege door hem gepresenteerde alternatieve feiten in het kader van de bonnetjesaffaire. Als hoofdgast van het middagvullende televisieprogramma ‘The Roast Of Ard’, kreeg hij het zwaar te verduren. Het ging hard tegen Ard en politiek Nederland spuwde zijn gal over de voormalige advocaat, die uiteindelijk zijn biezen pakte en de functie van minister van Vuiligheid en Justitie overdroeg aan Stef Blok, for the time being.

Tenslotte was Nederland in de ban van een grote stroomstoring die delen van onze hoofdstad lamlegde. Tienduizenden Amsterdammers schoven op 17 januari ‘s ochtends de gordijnen open en zagen ampère watt toen ze naar buiten keken. Het leidde tot grote paniek, omdat men niet in staat was om tablets en telefoons op te laden of een ontnuchterend kopje koffie te zetten. Het noodnummer 112 werd dermate belast met onzinmeldingen van figuren met kortsluiting in hun hoofd, dat een aantal mensen die zich wél in kritieke toestand bevonden, onnodig zijn overleden. Diep triest, als je het mij vraagt.

Het zit erop. De maand waarin de noodtoestand in Gambia werd uitgeroepen nadat een Nederlands gezin er een pannenkoekenrestaurant had gevestigd, is ten einde. Januari is een gepasseerd station en we kunnen ons gaan richten op al het moois dat februari ons te bieden heeft.


Deze column is op zaterdag 4 februari 2017 uitgezonden in de Ochtendshow op Nijhoff FM

Beoordeel deze column