Haagse wind

Zo, februari is achter de rug. De Zweden hebben het dagelijkse leven weer opgepakt na een gruwelijke denkbeeldige terreuraanslag, Badr Hari moet zich voorlopig even afreageren op een poster van Rico Verhoeven aan een gevangenismuur, en televisiekijkend Nederland is in de ban van een nieuw seizoen van Boer Zoekt Vrouw, waarin boer Herman naarstig op zoek is naar vrouwelijk gezelschap voor in zijn maagdenhuis.

De maand begon ronduit rampzalig voor de hyperactieve stuiterbioloog Freek Vonk, die tijdens opnames voor zijn televisieprogramma werd gebeten door een Caribische rifhaai en daarbij zwaargewond raakte aan zijn rechterarm. Tijdens een drie uur durende operatie bleken maar liefst honderd hechtingen nodig om de boel weer dicht te naaien. Gelukkig kon Freek rekenen op voldoende mentale steun vanuit zijn kennissenkring. Zo stuurde zijn ex-vriendin Eva Jinek diezelfde avond nog een Whatsappje met de tekst: ‘Voor straks lekker slapen en morgen gewond weer op.’ Toch wel lief van de hoogblonde presentatrice.

Ook voor Patricia Paay was het niet bepaald een maand om met plezier aan terug te denken. De 67-jarige diva moest met lede ogen aanzien hoe een privéfilmpje, waarin ze zich te goed doet aan een verkwikkende gouden douche, uitlekte via internet. De plasgrapjes waren niet van de lucht en laten we eerlijk zijn, we moesten er stiekem allemaal hard om lachen. Maar toen Patricia te gast was bij de talkshow van de eerdergenoemde Eva Jinek, werd pijnlijk duidelijk hoe ze gebukt gaat onder de reputatieschade. Natuurlijk is La Paay naïef geweest door in goed vertrouwen haar uitspattingen op film te laten vastleggen, maar desondanks heb ik wel een beetje met haar te doen en hoop ik dat degene die verantwoordelijk is voor verspreiding van het filmpje een gepaste straf tegemoet kan zien.

Vanzelfsprekend stond februari ook in het teken van de naderende verkiezingen. De campagnes zijn in volle gang en er wordt over en weer met modder gesmeten alsof het een sneeuwballengevecht betreft. Zo verspreidde Geert Wilders via Twitter een bewerkte foto van Alexander Pechtold te midden van een groep pro-sharia demonstranten. Pechtold was not amused en een van de vele social mediaconflicten tussen politici dit jaar was geboren. Meer dan ooit lijken deze virtuele confrontaties het traditionele twistgesprek te verdringen in de strijd om de gunst van de kiezer. Lijsttrekkers tweeten er lustig op los en nog nooit was het animo om deel te nemen aan debatten en televisieoptredens zo laag. Zo lieten zowel Geert Wilders als Mark Rutte verstek gaan bij het lijsttrekkersdebat van RTL4, dat mede door hun afwezigheid zó saai was dat het gros van de 1,2 miljoen knikkebollende kijkers uiteindelijk midden in de nacht wakker is geschrokken op de bank.

Naast de figuurlijke politieke wervelwind, was er ook sprake van een letterlijke storm die over ons land waaide. Donderdag 23 februari ging de annalen in als Doris Day, naar de gelijknamige storm die vanuit Groot-Brittannië onze kust bereikte. Het KNMI kondigde Code Oranje af en zwevende kiezers werd met klem aangeraden binnen te blijven. Windstoten tot wel 130 km/u deden menig tuinhuisje genadeloos omverwaaien. Toch bleek de totale schade achteraf gezien mee te vallen. Verzekeringsmaatschappijen spreken van een kostenpost van ‘nog geen 10 miljoen euro’ en hoewel er dagen zijn dat ik het niet verdien, schijnt dat naar omstandigheden peanuts te zijn.

Het zit erop. De maand waarin de president van IJsland volkomen terecht opmerkte dat ananas op pizza’s verboden zou moeten worden, is ten einde. Februari is een gepasseerd station, en we kunnen ons gaan richten op al het moois dat maart ons te bieden heeft.


Deze column is op zaterdag 4 maart 2017 uitgezonden in de Ochtendshow op Nijhoff FM

Beoordeel deze column